«خبرشمال» سخنان معاون ارتقای کسب‌وکارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت ایران درخصوص ظرفیت‌های صادراتی بادام زمینی گیلان را تحلیل می‌کند

سه استان مازندران، گیلان و گلستان به برکت مزیت‌های اقلیمی،
تولیدات کشاورزی و غذایی بسیاری دارند که نیاز استان و کشور را تأمین می‌کند و می‌تواند به بازارهای منطقه به‌ویژه کشورهای حاشیه دریای کاسپین و آسیای میانه ارسال شود که به خاطر سردسیر بودن، واردکننده بسیاری از این اقلام غذایی هستند.

برنج در سه استان حاشیه دریای کاسپین، زیتون گیلان، مرکبات، هلو، شلیل و کیوی مازندران و همچنین گوجه، خیار و سیب‌زمینی گلستان را می‌توان تنها بخشی از این تولیدات غذایی دانست که در مقیاس بالا در این سه استان تولید می‌شوند که علاوه بر تأمین نیاز استان و کشور، استعداد صادرات به کشورهای همسایه را نیز دارند و اتفاقاً مورد نیاز مردم این کشورها هستند.

اگر سه استان حاشیه جنوبی خزر هنوز نتوانستند به اهداف صادراتی خود برسند و در بازاریابی ضعیف ظاهر شدند و اگر تولیدکنندگانی از ترکیه، توانستند جای ما را در این بازارها پُر کنند، دلیل آن را در برندسازی و بسته‌بندی باید جست.

نکته بسیار جالب در بازاریابی‌های منطقه‌ای و صادرات اقلام غذایی این است که اگر تاجران ما موفق شوند با کشاورزان محلی تعامل کنند و در مصرف کودهای شیمیایی و سموم آفات در طول فرایند تولید، استانداردهای کشورهای مبدأ را رعایت کنند و سپس به بسته‌بندی‌های مرغوب، محصول را به مشتریان معرفی کنند، احتمال از دست دادن این بازارها بسیار پایین خواهد آمد و در موقعیت مناسب، خریدار پشت مرزها در انتظار محصول است.

یکی از مشکلات ما در توسعه صادرات محصولات کشاورزی مازندران، گیلان و گلستان همین است که بعضاً تجار با کشاورزان بی‌ارتباط هستند و همین موجب می‌شود و کشاورزان در خصوص رعایت استانداردهای کیفی محصول، آگاهی لازم را ندارند و محصول پس از طی آزمایش‌های سلامت، گواهی تأیید کیفیت را از کشور مبدأ دریافت نمی‌کند و در گام بعدی بسته‌بندی و برندسازی هم هوشمندانه صورت نمی‌گیرد و نتیجه این می‌شود که کشورهای منطقه جای ما را در بازارهایی که به ما نزدیک هستند، می‌گیرند.

یکی از تولیدات کشاورزی استان گیلان «بادام زمینی آستارا» است که هم کیفیت خوبی دارد و هم میزان تولید آن چشم‌گیر است و هم به دلیل رواج مصرف این محصول و فرآورده‌های آن در میان مردم جهان می‌تواند نظر بازار کشورهای حوزه سی‌آی‌اس را به خود جلب کند.

روز گذشته معاون ارتقای کسب‌و‌کارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت ایران در نشستی با هدف معرفی این محصول به بازارهای منطقه با بیان این‌که برای نفوذ بادام به بازارهای جهانی، آمادگی حضور در۲۰۰ نمایشگاه خارجی را داریم، گفت: بسته‌بندی مناسب و برندسازی بادام لازمه توسعه صادرات است.

نشست «میز کالای بادام» به همت اداره‌کل صمت استان گیلان در محل فرمانداری آستانه اشرفیه که مهد تولید بادام است، برگزار شد.

امیر روشن‌بخش قنبری در این نشست کیفیت و مزیت‌های محصول بادام را بسیار برشمرد و لازمه تسریع و تسهیل در توسعه صادرات این محصول را بسته‌بندی مناسب و برندسازی دانست و گفت: صادرات سنتی متکی به تجربه است ولی صادرات حرفه‌ای وابسته به مطالعه و یافته‌های تحقیقاتی فنی و تخصصی است که می‌تواند اثربخشی قطعی داشته باشد.

معاون ارتقای کسب‌وکارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به فعالیت ۲۳ واحد کارگاهی صنعتی در زمینه فرآوری بادام خام، تصریح کرد: بادام مرغوب آستانه اشرفیه می‌تواند با تمرکز به تولید صادرات‌محور و تشکیل خوشه و زنجیره صادراتی بادام و کنسرسیوم صادراتی به اهداف بین‌المللی دست یابد.

وی بر لزوم توجه به آموزش و تولید محتوا برای محصولات استراتژیک بومی و صنایع کوچک، تأکید کرد و گفت: با نگاهی به روند عملکرد تولید و صادرات در چین متوجه می‌شویم که ۶۰ درصد صادرات این کشور متعلق به صنایع کوچک و متوسط است که محصولات آن‌ها در اغلب بازارهای بین‌المللی حضوری چشمگیر دارند.

معاون ارتقای کسب‌وکارهای بین‌المللی سازمان توسعه تجارت ایران از موضوع پیمان‌سپاری ارزی به‌عنوان یک چالش صادرکنندگان یاد کرد و گفت: تهاتر ارزی بین عرضه‌کنندگان ارز صادراتی به واردکنندگان کالا با نرخ‌های متفاوت و غیرمنطقی بایستی مرتفع شود تا استقبال به توسعه مبادلات تجاری افزایش یابد.

شهرستان آستانه اشرفیه به‌عنوان سرآمد تولید بادام در کشور شناخته می‌شود و کشاورزان این منطقه سالانه ۲۷۷۰ تن پیله خشک بادام تولید می‌کنند که کیفیت و ارزش غذایی بالایی دارد اما تا امروز به جایگاه صادراتی خود دست پیدا نکرده است و دلیل آن نیز تمرکز بر نگاه سنتی است.

ضرورت توجه به برندسازی و بسته‌بندی هم درخصوص بادام زمینی آستانه اشرفیه و هم سایر تولیدات کشاورزی سه استان مازندران، گیلان و گلستان از آنجایی ضرورت دارد که برای برقراری تعادل بین عرضه و تقاضا در فصل برداشت این تولیدات، بهترین روش توجه به بازارهای منطقه‌ای است.