سرویس سیاسی برابر برخی اخبار دومین سفر آیت‌الله سید ابراهیم رییسی و هیأت دولت به استان مازندران انجام خواهد شد و رییس ستاد سفر نیز با حکم استاندار تعیین گردید. استاندار مازندران، نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی و همچنین منتخبان دور دوازدهم «خانه ملت» نیز احتمالاٌ می‌دانند یکی از موضوعاتی که موجب نگرانی شهروندان استان […]

سرویس سیاسی

برابر برخی اخبار دومین سفر آیت‌الله سید ابراهیم رییسی و هیأت دولت به استان مازندران انجام خواهد شد و رییس ستاد سفر نیز با حکم استاندار تعیین گردید.

استاندار مازندران، نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی و همچنین منتخبان دور دوازدهم «خانه ملت» نیز احتمالاٌ می‌دانند یکی از موضوعاتی که موجب نگرانی شهروندان استان به‌ویژه کشاورزان شده است، احداث سد فینسک در بالادست رودخانه تجن و در مسیر «اسبه‌رو» است، طرحی که اولاً مجوز زیست‌محیطی ندارد و ثانیاً موجب خشکسالی در مرکز و شرق استان مازندران خواهد شد اما وزارت نیرو روشن نیست برابر کدام قانون، با آن موافقت و سازمان برنامه و بودجه نیز اعتبار سالانه آن را تعیین کرده است و فشار استاندار و نمایندگان استان سمنان نیز در تسریع اجرای این طرح غیرقانونی موثر بوده است آن هم در شرایطی که از سوی نمایندگان و مدیران ارشد اجرایی مازندران، شاهد چنین دفاعی از حق و حقوق مردم نبودیم.

مدیران ارشد اجرایی و همچنین نمایندگان و منتخبان استان درخصوص غیرقانونی بودن احداث سد فینسک لازم است چند نکته را به رییس دولت سیزدهم گوشزد کنند.

نخست این‌که برابر رژیم حقوقی رودخانه‌ها، هر رودخانه‌ای متعلق به حوضه آب‌ریز خود است و کسی نمی‌تواند و نباید مسیر رودخانه را تغییر دهد و با توجه به این‌که «اسبه‌رو» که از ارتفاعات البرز سرچشمه می‌گیرد منبع اصلی تأمین آب رودخانه «تجن» است که آب شرب یک میلیون نفر جمعیت شهری و روستایی مستقیم یا غیرمستقیم به این رود وابسته است و افزون بر آن صدها هزار هکتار اراضی شالیزاری در مرکز و شرق مازندران و در شهرهای ساری، جویبار و میاندورود، مستقیماً از این آب مشروب می‌شوند و انحراف آب اسبه‌رو معنایی جز خشک شدن تجن، از دسترس خارج شدن چاه‌های آب شرب و کشاورزی  و نابودی زندگی در این منطقه از استان مازندران ندارد.

نکته بسیار مهم بعدی این است که در نتیجه گرمایش جهانی و تغییرات اقلیم، در حال حاضر نزولات آسمانی در مازندران در مقایسه با دوره بلندمدت ده تا پانزده ساله، کاهش شدیدی داشته است و این موضوع در آخرین آمار وزارت نیرو به آب منطقه‌ای استان نیز اعلام شده است و فروردین سال گذشته، «محمدحسن نامی» رییس سازمان مدیریت بحران کشور درخصوص بیابانی شدن استان مازندران طی ۱۵ سال آینده هشدار داده بود.

در چنین شرایطی حفظ منابع آب فعلی، موثرترین کار است چون طی سال‌های اخیر شاهد بودیم هم بارندگی در پاییز و زمستان نسبت به گذشته، کمتر شد و هم نیاز استان به آب هم در شرب و هم کشاورزی افزایش چشمگیر داشت و اگر منابعی نظیر اسبه‌رو با احداث سد فینسک از مازندران، گرفته شود، پیش‌بینی رییس سازمان مدیریت بحران بسیار زودتر محقق خواهد شد.

نکته سومی که لازم است مدیران ارشد استان و نمایندگان به رییس‌جمهوری متذکر شوند این است طی همین چند سال اخیر، چند صد هکتار از اراضی مرکز و شرق مازندران، فرصت کشاورزی را از دست دادند تنها به دلیل فقدان منابع آب لازم و اگر سد فینسک، احداث و آبگیری شود روشن نیست چند صد هکتار رمین زراعی دیگر، از کاربری کشاورزی خارج خواهند شد و این اتفاق در استانی که بیش از چهل ماده غذایی را تولید می‌کند و نقش مهمی در امنیت غذایی کشور دارد، می‌تواند یک خطر جدی نه تنها برای مردم استان که برای همه کشور باشد و لازم است برابر مصوبات دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی، جلوی احداث سد فینسک گرفته شود، به‌ویژه این‌که موضوع امنیت غذایی از موضوعاتی است که رهبر معظم انقلاب همواره بر آن تأکید داشته و دارند.