
- منتشر شده در یکشنبه, 30 تیر 1398 09:52
یک امامزاده و دو مدعی!
- توضیحات

مائده مطهری زاده /
در مسیر جاده هراز، (یکی از راههای مواصلاتی مازندران به تهران) بر روی یک گردنه مرتفع، امامزادهای واقع شده است که آن را هاشم (ع) میخوانند. امامزادهای که هر ساله پناهگاه و میزبان میلیونها مسافر از مازندران به تهران و بالعکس است و اکنون نیز دو مدعی سرسخت، هریک، با ارایه مستندات تاریخی و جغرافیایی، این امامزاده را از آنِ خود میدانند.
این بقعه توسط هیات امنای کشوری و زیرنظر سازمان اوقاف کشور مدیریت میشود
روز گذشته بود که انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران و نماینده سه دوره حوزه انتخابیه نوشهر، چالوس و کلاردشت در مجلس شورای اسلامی، بعد از صحبتهای چند روز اخیر بخشدار لاریجان آمل، طی مصاحبهای با خبرنگاران شهرستان دماوند، اظهار کرد: موضوع مالکیت امامزاده هاشم(ع) در شورای تأمین امنیت کشور و شورای تأمین استانهای تهران و مازندران مورد بررسی قرار گرفت و بحث و تبادل نظر در رابطه با تقسیمات سرزمینی مطرح شد.
خبرنگار خبرگزارس فارس تهران، با این جمله معترضه که:« صحبتهای جنجالی محسنی بندپی که خود، اصالتی مازندرانی دارد تعجب همگان را برانگیخت، از قول استاندار تهران نوشت:« بر اساس جغرافیای سرزمینی و جمعبندی صورت گرفته، نهایتاً مقرر شد که بقعه امامزاده هاشم(ع) توسط هیات امنای کشوری مدیریت و اداره شده تا از بروز اختلافات بین دو استان تهران و مازندران جلوگیری شود.
بر اساس این گزارش، استاندار تهران ادامه داد:« به این ترتیب، این بقعه توسط هیات امنای کشوری و زیرنظر سازمان اوقاف کشور مدیریت میشود و زمان اجرایی شدن آن بسته به نظر ریاست سازمان اوقاف کشور است تا برنامهریزی لازم را در این خصوص انجام دهد؛ این تصمیم بر اساس تقسیمات جغرافیای به جمعبندی رسیده و به جهت اینکه از بروز چالش در مدیریت بقعه امامزاده هاشم (ع) جلوگیری شود، مدیریت آن به صورت ملی انجام خواهد شد.»
بنا بر این گزارش، پس از انتشار مصاحبه استاندار تهران در خصوص مدیریت ملی بقعه امامزاده هاشم (ع) مردم و مسئولان شهرستان دماوند به این سخنان واکنش نشان دادند.
مدیریت و تملک آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) در اختیار شهرستان دماوند است
حجتالاسلام والمسلمین کاظم فتاحدماوندی در خصوص مصاحبه استاندار تهران مبنی بر اینکه قرار است که بقعه امامزاده هاشم (ع) به صورت کشوری مدیریت شود، اظهار کرد: چنین مسألهای مطرح نشده و مدیریت و تملک آستان مقدس امامزاده هاشم (ع) در اختیار شهرستان دماوند است.
وی افزود: شاید پیشنهادی مبنی بر انتقال مدیریت آستان امامزاده هاشم (ع) از اوقاف دماوند به اوقاف کشور جهت رفع اختلافات شده باشد، اما این مسائل در حد گمانهزنی است و این بقعه متبرکه با مدیریت دماوندیها اداره میشود.
فتاحدماوندی با بیان اینکه مدیریت بقعه امامزاده هاشم (ع) با اوقاف و امور خیریه است، تصریح کرد: این مسأله خارج از حیطه وظایف وزارت کشور و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بوده و اوقاف کشور نیز این مدیریت را به دماوند واگذار کرده است.
به موجب دستور وزیر کشور و استاندار تهران، در حال حاضر این موضوع مسکوت خواهد ماند
مجید صفری، فرماندار دماوند نیز در این باره اظهار کرد: در خصوص مدیریت بقعه امامزاده هاشم(ع)، بر اساس نشستها و توافقات انجام شده در وزارت کشور و همچنین مذاکراتی که با رییس سازمان اوقاف کشور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم، مبنا را طبق مصوبه سال 66 و تعیین مرز بر اساس نظر تقسیمات کشوری قرار دادیم.
فرماندار دماوند ادامه داد: در حال حاضر، مدیریت آستان امامزاده هاشم(ع) به صورت هیئتامنایی و زیرنظر اداره اوقاف دماوند و استان تهران است، اما با توجه به موضوعات پیشآمده و در راستای کاهش اختلافات، پیشنهادی مبنی بر مدیریت آستان به صورت هیئت امنای ملی و زیر نظر سازمان اوقاف کشور مطرح شده است.
وی عنوان کرد: اکنون زمان این بحثها نیست؛ ما بر اساس اسناد و مدارک متقن، وضعیت امامزاده هاشم (ع) را اعلام کردیم، اما به موجب دستور وزیر کشور و استاندار تهران، در حال حاضر این موضوع مسکوت خواهد ماند تا موضوع مورد بررسی قرار گیرد.
اجازه تجاوز به حدود سرزمینی مازندران را نمیدهیم
همه این سخنان در حالی گفته میشود که رضا مقدم، بخشدار لاریجان چندی پیش، در گردهمایی بخشداران شهرستانهای مرکزی مازندران در بابل با بیان اینکه طبق ماده ۱۴ قانون تقسیمات کشوری، کُتَل امامزادههاشم (ع) و دشت لار متعلق به بخش لاریجان، شهرستان آمل و استان مازندران است، گفت: قانون، فصلالخطاب است و مکاتبات لازم نیز در این باره صورت گرفته و نماینده آمل، بنده و بخشدار سابق پیگیریهای لازم را انجام دادهایم و به زودی هیات امنای این امامزاده تغییر کرده و از آمل
انتخاب میشوند.
مقدمدر این باره ادامه داد: از سرزمین مازندران به طور قطع و یقین دفاع میکنیم و اجازه تجاوز به حدود سرزمینی مازندران را نمیدهیم.
باید بگذاریم این موضوع مراحل قانونی خود را طی کند
اکرم صمدی، معاون ادارهکل امور انتخابات و تقسیمات کشوری استانداری مازندران، در این باره به خبرشمال گفت:
« هرچند که این موضوع به صورت ویژه در دستور کار استاندار مازندران قرار گرفته است، اما برای دوری از جنجالهای رسانهای و ایجاد تنشهای اجتماعی بهتر است که بگذاریم این اتفاق با سیر مراحل قانونی و از طریق وزارت کشور به سرانجام برسد.»
امامزادگان در هرکجا که باشند متعلق به همه مردم ایران زمین هستند
حجتالاسلام والمسلمین حیدری مدیرکل اوقاف مازندران نیز در این باره به خبرنگار ما گفت:« در جلسه چندی پیش استاندار محترم مازندران در این خصوص، بر روی این موضوع به شدت تاکید شده بود که مسئله به طریق اولی به شکل قانونی و از مسیر وزارت کشور پیگیری شود، زیرا ایشان و سایر مسئولان امر به درستی معتقدند که چنانچه به دنبال ختم به خیر شدن ماجرا هستیم باید بگذاریم این موضوع به دور از هیجانات عمومی به سرمنزل
مقصود برسد.
این مقام مسئول ضمن تاکید بر این مطلب که این پرونده در حال حاضر به شکل فرااستانی در حال تعقیب است، افزود: هرچند نشانههایی همچون واقع شدن منطقه امامزاده هاشم (ع) در حوزه راهداری استان مازندران و سایر اسناد و مدارک موجود، بر تعلق این امامزاده گرانقدر و والامقام، به استان مازندران دلالت دارد، اما در نهایت امر، قانون فصلالخطاب است و چنانچه تولیگری این امامزاده عظیمالشان از استان ما نیز دریغ شود، باز هم در جایگاه و عظمت و شان و قداست این امامزاده عزیز، هیچ تغییر و تحولی صورت نخواهد گرفت، زیرا امامزادگان در هرکجای ایران که باشند متعلق و ملجأ و پناهگاه همه مردم ایران زمین هستند.
کلام آخر
اما آنچه که مشخص است، این امر بوده که امامزاده هاشم (ع) در نزدیکی روستایی به نام «کُتَل امامزاده هاشم» قرار دارد که به لحاظ تقسیمات کشوری جزو بخش لاریجان آمل است. این روستا در دهستان بالا لاریجان قرار داشته و بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، متروکه و بدون جمعیت بوده است.
در برخی از گزارشها، از جمله گزارش دو سال گذشته هرازنیوز آمده است:« نسب آن امامزاده به امام حسن مجتبی علیهالسلام میرسد. این امامزاده با شماره ۶۱۷ در آثارملی ایران به ثبت رسیده و با نام «امامزاده هاشم آمل» که در برخی منابع نقل است، در گذشته کنار این بقعه، یک کاروانسرا وجود داشته که امروزه اثری از آن به چشم نمیخورد.»