
- منتشر شده در یکشنبه, 30 تیر 1398 09:49
گلستان، دریاخوار ندارد!
- توضیحات

گلستان ۱۳۱ کیلومتر ساحل و یک هزار و ۴۰۶ هکتار حریم و بستر رودخانه دارد و بهزعم نظرات کارشناسان و مسئولان استان گلستان، مانند دو استان گیلان و مازندران درگیر پروندههای دریاخواری نیست و ساحل ما هم خیلی برای متخلفان جذابیت ندارد اما ساختوسازهای غیرمجاز در بستر و حریم رودخانههای استان سابقه طولانی دارد.
مطابق آمار تاکنون 3 هزار و ۸۰۰ تصرف غیرمجاز در حریم و بستر رودخانههای گلستان شناساییشده و برای یک هزار و ۲۹۸ مورد از این تصرفات در دستگاه قضا پرونده تشکیل شده است.
دادستان عمومی و انقلاب مرکز گلستان در این باره اظهار کرد: تبصره 4 ماده 2 قانون توزیع عادلانه آب به صراحت اعلام کرده که وزارت نیرو در صورتی که اعیانهای موجود در بستر و حریم انهار، رودخانهها و کانالهای عمومی، مسیلها، مرداب و برکههای طبیعی را برای امور مربوط به آب یا برق مزاحم تشخیص دهد به مالک یا متصرف اعلام خواهد کرد که در ظرف مدت معینی برای تخلیه و قلع اعیانی اقدام کند و در صورت استنکاف وزارت نیرو با اجازه و نظارت دادستان یا نماینده او اقدام به تخلیه و قلع
خواهد کرد.
مصمم به اجرای رفع
تصرف هستیم
سید رضا سید حسینی افزود: مطابق این تبصره خود منابع آب میتواند در صورت مشاهده تصرف و یا ساختوساز غیرمجاز اقدام کند و به حکم قضائی دادستانی برای رفع تجاوز نیاز ندارد.
وی با تأکید بر اینکه این تبصره باید اجرایی شود و ساختوسازهای قبل از تصویب هم مشمول این قانون هستند، ادامه داد: به همه دادستانها نامه زدهایم که این تبصره باید اجرایی شود و مصمم به اجرای آن هستیم.
دادستان گرگان تصریح کرد: مطابق ماده ۶۹۰ تعزیرات مجازات اسلامی هم هرکس با پیکنی، دیوارکشی، تغییر حدفاصل و… مبادرت به عملیاتی کند که موجب تخریب محیطزیست و منابع طبیعی شود و با اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق کند به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود و مطابق این قانون هم امور آب میتواند اعلام گزارش و تشکیل پرونده در دستگاه قضا از ادامه ساختوساز غیرمجاز جلوگیری کند تا احکام قطعی شده و حکم قلعوقمع اجرا شود.
ساحل خواری و دریاخواری در گلستان نداریم
دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان در حالی از عزم جدی برای رفع تصرف عدوانی در سواحل و بستر و حریم رودخانههای استان خبر میدهد که کارشناس سواحل و بنادر اداره کل بنادر و دریانوردی گلستان هم مانند دادستان معتقد است گلستان خیلی درگیر موضوعات ساحل خواری و
دریاخواری نیست.
غلامرضا حسینیان با اشاره به اینکه تنها چهار مورد از این ۲۳ سازه دارای مجوز هستند، گفت: بیشتر این سازهها، سازههای صیادی و شیلاتی با عمر بیش از ۲۰ تا ۲۵ ساله هستند که بدون مجوز سازمان بنادر و دریانوردی به ساختوساز اقدام کرده و در حال بهرهبرداری هستند.
کارشناس سواحل و بنادر اداره کل بنادر و دریانوردی گلستان با این توضیح که سازمان بنادر و دریانوردی در گلستان از سال ۱۳۸۶ مستقر شده است، افزود: در استان ساحل خواری و دریاخواری به شکلی که استانهای همجوار درگیر آن هستند نداریم و تمام سازهها توسط دستگاههای دولتی و نظامی برحسب نیاز ساخته شده است.
وی با اشاره به اینکه این سازهها غالباً از نظر مساحت کوچک بوده و در حد اسکله به عرض دو متر و طول ۲۰۰ متر و یا سکوی صیادی ۵۰ متری هستند، تصریح کرد: سازمان بنادر و دریانوردی گلستان در سال ۹۶ با برای شناسنامهدار کردن این سازهها وارد عمل شد و با گرفتن مشاور و تهیه نقشه تلاش دارد به این سازهها مجوز بهرهبرداری بدهد. حسینیان توضیح داد: به همه دستگاههای دارای سازه در گلستان ابلاغ کردهایم اطلاعاتی که با اعتبار سازمان بنادر و دریانوردی تهیه شده است را تا پایان سال جاری در سامانه جامع نظارت بر سواحل کشور ثبت و مجوز بهرهبرداری دریافت کنند.
هرچند گلستان در حوزه ساحل خواری و دریاخواری خیلی درگیر نیست اما با چالشهای جدی در تصرفات عدوانی به بستر و حریم رودخانهها مواجه است.